Vandaag gesloten
Heeft u vragen? Bel: 0252-412570
Myopie Management

Bril Jan't is een erkend Myopie Management Expert.

Bij Bril Jan’t zijn we trots dat we Myopie Management Expert zijn. Wat dat inhoudt: Wij zorgen voor de ogen van jouw kind. Wij kijken daarbij verder dan het zicht van vandaag: wij kijken naar het zicht van nu én van morgen.

Wat is myopie?

‘Myopie’ is de wetenschappelijke term voor bijziendheid. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een min-sterkte nodig om weer scherp te zien.

Waarom zijn wij gespecialiseerd in Myopie Management?

Onze ogen helpen ons te leren, te ontdekken, te genieten. Het is belangrijk om voor ze te zorgen, vooral als ze nog een heel leven moeten meegaan. Helaas is de trend dat onze kinderen steeds eerder en steeds sterker bijziend worden.1 Met name bij jongeren tussen de 6 en 17 jaar oud vindt vaak de grootste myopie progressie plaats.2 Deze groep loopt gevaar om later hoog bijziend te worden. Dat willen we voorkomen, want (hoge) bijziendheid wordt rechtstreeks gerelateerd aan verschillende oogaandoeningen met (ernstige) slechtziendheid tot mogelijk gevolg.3,4 Met andere woorden: hoe lager de bijziendheid, hoe beter dit is voor de ogen.

Het antwoord? Bijziendheid, of het risico hierop, bij kinderen en jongeren tijdig herkennen en behandelen. Wij focussen ons op het zo veel mogelijk remmen van erger wordende bijziendheid, oftewel progressieve myopie. Dit betekent o.a. in kaart brengen of jouw kind risico loopt om bijziend te worden, of bij bijziendheid een behandelplan op maat opstellen om verergering zo veel mogelijk tegen te gaan; myopie management. Hier bestaan o.a. speciale contactlenzen voor.

Bijziendheid als specialisme

(Beginnende) bijziendheid bij jouw kind is te herkennen aan signalen als veel in de ogen wrijven, klachten over vermoeide ogen en objecten in de verte niet goed kunnen zien. Progressieve bijziendheid valt echter lang niet altijd direct op. Laat daarom regelmatig de ogen van jouw kind controleren en leer ze de 20-20-2 lifestyle regel: na 20 minuten dichtbij kijken een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken en minstens 2 uur per dag naar buiten. Zo kunnen we beginnende bijziendheid op tijd aanpakken.

Ons team is gespecialiseerd in myopie management bij kinderen. Je herkent een gecertificeerde KIJK VERDER optiekzaak aan de titel ‘Erkend Myopie Management Expert’. Maak een afspraak voor een Kijk Verder oogcheck met uw zoon of dochter in onze winkel in Lisse.

Bronnen

    1. Holden BA, Fricke TR, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42.
    2. Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016.
    3. Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.
    4. K. Gifford, Soft Special Edition, World Wide Vision XXVI, The Soft Future and Hard Facts of Myopia Control.
ADVIES NODIG?

Maak een afspraak met onze experts

Onze ervaren opticiens helpen u graag bij het vinden van het perfecte montuur of de juiste lenzen, in onze sfeervol ingerichte optiek. Met gratis parkeergelegenheid en heerlijke koffie, bent u van harte welkom om langs te komen.

Maak online een afspraak